Anders dan andere jaren, zijn we in de afgelopen weken heerlijk aan het klussen geweest in de tuin. Tot op heden heeft de winter zich nog niet echt als winter gedragen.

Nauwelijks vorst, sneeuw of ijzige wind. De natuur is ervan in de war: rhododendrons in bloei, dikke knoppen in magnoliabomen en narcissen al ver boven de grond. Om me heen hoor ik veel verwarring. We zijn zo gewend aan de ritmes van het jaar. Deze temperaturen en de uitlopende bomen verstoren dat ritme.

Ritmes zijn er om op te deinen en om rust in te vinden. Normaal heb ik rond deze tijd van het jaar de bestelling van zaden voor het komende tuinseizoen de deur al uit. Nu heb ik de catalogi van de kwekers nog niet eens doorgebladerd. Mijn hoofd zit vol met onuitgewerkte ideeën.

Terwijl ik mensen zorgen hoor maken over wat er nog moet komen van al die knoppen als het alsnog gaat vriezen, denk ik: Laat het maar gebeuren. Het wordt vast een geweldig jaar!!
(maar misschien ben ik ook wel in de war….)